Īstā ungāru gulašzupa un vēl piecas lieliskas zupu receptes!

Foto – Pixabay

Zupas vienmēr bijušas un joprojām ir modē. Dažu tautu kulinārajās tradīcijās zupa ir lielisks ēdiens daudzveidīgas maltītes sākumam, savukārt citu tautu virtuvēs ar zupu tiek pabeigta eleganta maltīte. Taču aukstā ziemas dienā zupa var kļūt par lielisku pamatēdienu.

Kas gan var būt sātīgāks un gardāks par barības vielām bagātu zupu! Par tās pamatu var kļūt gan dažāda biezuma un dzidruma buljons, gan novārījums, želeja, krēms, biezenis, zivis, dārzeņi un pat augļi. Zupu dabiski var papildināt gaļa, jūras veltes un dārzeņi, bet to var sabiezināt arī ar krējumu vai kukurūzas cieti.

Jebkuras labas zupas pamats ir buljons, vērtīgām barības vielām bagāts un gards novārījums, kas tiek iegūts, ilgāku laiku vārot gaļu un/vai dārzeņus. Gaļas un zivju buljons ir zināms gandrīz ikvienas tautas virtuvē.

Daudzām tautām sātīgs vistas buljons tiek uzskatīts par labu līdzekli pret saaukstēšanos un gripu, un arī zinātnisku pētījumu rezultāti apstiprina, ka buljons palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām. Zupas vārīšanas procesā pievienots vīns vai etiķis veicina buljona sastāvā esošā kalcija, magnēzija un kālija veiksmīgu pārstrādi organismā. Savukārt gaļas un zivju buljona želatīnā ir organiskas molekulas, kas piesaista šķidrumu, tādējādi veicinot gremošanas sulu izdalīšanos.

Buljonu var izvārīt lielākā daudzumā un uzglabāt, kamēr rodas vajadzība to izmantot. Tādējādi pavisam īsā laikā iespējams pagatavot sātīgu un gardu maltīti. Paņem uzglabāto buljonu, pievieno dārzeņus un garšvielas, vāra kādu laiku, iemet zupā mazliet siltas maizes vai sāļo cepumu, un ir gatava lieliska zupa, kas sasildīs ķermeni, prātu un garu pat visaukstākajā ziemas vakarā.

Iedvesmai – dažas receptes nākamajā lapā!

COMMENTS

Pievienot komentāru